Hej Ewelina,

Mitt namn är Monica och jag blir 28 år I Juni. Jag har lite funderingar kring sex under menstruationen. Kanske är det osmakligt eller avtändande i mångas ögon, men jag är aldrig så sugen på sex som jag är under min ”röda vecka”! Som tur är har jag en fästman som jobbar inom vården, vilket gör att han kunde inte bry sig mindre om lite blod under sex. Jag tror nästan att jag tycker det är jobbigare än vad han gör faktiskt. Vi pratar väldigt sällan om det, vi ”kör bara på” och har ibland väldigt mycket sex, mest hela tiden, under hela min mensvecka.

Det jag undrar är om det är hälsofarligt på något sätt att just ha sex under mensen? Man kommer ju i kontakt med blod och det känns inte som det mest fräscha man kan göra tillsammans alltid. Eller är det så att det finns några fördelar med att ha sex under mens? För några månader sedan läste jag i någon veckotidning att sex kunde minska smärtan av menskramp och annat otrevligt, stämmer det? I så fall kanske fler tjejer borde känna till det. Sex är ju en av de mest angenäma behandlingsmetoderna någonsin menar jag 😉

Tusen tack för allt bra och roligt ni skriver på Lustfyllt!


Finns det några risker eller fördelar med att ha sex under mensen?


Tack för dina frågor Monica! Med risk för att verka något nördig; menssex är ett väldigt intressant ämne som fler borde ägna sig åt! Du är långt ifrån ensam om att känna dig extra lustfylld under mensen, det är ett ganska vanligt fenomen bland oss kvinnor. Tyvärr är det inte alla som vågar utnyttja den extra kåtheten under rödaveckan, ofta på grund av rädslan att det skulle uppfattas som motbjudande eller äckligt av partnern. Det kan också vara så att man själv har känner sig något obekväm av denna högst naturliga händelse. Hur som helst tycker jag det är väldigt roligt att du och din partner njuter av varandra när lusten är extra hög även om det innebär att ni riskerar att bli lite extra färgglada på köpet, å andra sidan ger det er en bra anledning att ta en mysig dusch tillsammans efteråt!

Vi kan börja med din fråga om huruvida sex under mensen kan motverka eller lindra menskramp/menssmärtor. Precis som du själv nämner är detta ett vanligt antagande som ofta nämns i olika tidskrifter och även sajter på nätet. Magont.se, Aftonbladet och till och med UMO är bara några som tipsar sina läsare om att just ha sex för att lindra mensbesvär som kramp och smärtor.

Men, ingen av sajterna eller tidskrifterna som jag har stött på backar upp denna teori med konkret fakta. Ofta använder skribenterna uttryck som ”Det har visat sig att […]” och ”Studier har bevisat att […]” när de pratar om fördelarna med att ha sex under mensen. Det vore både professionellt och smart att inkludera källor när man styrker sitt argument med vetenskap, oavsett vad det gäller. Därför är jag och alla andra skribenter här på Lustfyllt ofta väldigt noga med att inkludera källor i artiklarna.

Lindrar orgasmer mensvärk?

Förutom vaga kopplingar till okända vetenskapliga undersökningar hämtar ibland tidskrifterna och sajterna citat från olika sexualexperter som har teorier kring varför sex skulle underlätta en kvinnas mensbesvär. Teorierna kan handla om allt ifrån att signalsubstanser och hormoner som utsöndras under orgasm kan ge en smärtstillande effekt, till att sammandragningarna som sker i livmodern under orgasm kan dämpa krampsmärtorna vissa kvinnor upplever under mens. På UMO skriver man helt enkelt att livmodern slappnar av efter orgasm och att det kan ha en smärtlindrande effekt. Teorierna duggar med andra ord tätt, men mig veterligen går inga av teorierna att spåra tillbaka till en vetenskaplig undersökning.

Missförstå mig inte nu, jag tycker faktiskt att de flesta teorier om varför sex, och framförallt orgasm, under mensen kan ha en smärtlindrande effekt på diverse mensbesvär låter rimliga i teorin! Någon/några har säkert helt rätt, men källor är alltid bra att kunna hänvisa till. Jag har själv försökt hitta undersökningar och studier om detta utan framgång, så jag misstänker att det inte finns några gjorda än så länge.

  JoyDivision Soft-Tampons

Kort sagt, eftersom det inte finns några empiriska studier gjorda på vilka effekter sex och orgasm har på kvinnors mensbesvär vore det dumt att säga att de båda har en smärtstillande effekt, även om det låter rimligt och flera kvinnor vittnar om att det stämmer. Det jag hade velat se är en långtgående studie där en grupp kvinnor rekryteras för att svara på frågor kring deras sexuella aktiviteter och mängden menskramp/mensbesvär de upplever under menstruationen. Tills vi har resultatet av en sådan studie finns det hur som helst ingen anledning att avråda kvinnor från att själva testa om en orgasm eller bara sex kan lindra deras mensbesvär. Det värsta som kan hända är ju att de får en härlig stund med sig själva eller en partner?

Om vi lämnar den första frågan och går vidare till den andra, den om huruvida det är en hälsorisk att ha sex under mens. Jag har inte lyckats hitta några studier vars resultat visar på att det skulle vara hälsovådligt att ha oskyddat vaginalsex under menstruationen. Risken för en oönskad graviditet finns alltid där eftersom spermier kan överleva i en kvinnas slida i flera dagar, men risken för att en graviditet ska inträffa under mensen är mycket, mycket lägre jämfört med andra perioder under menstruationscykeln.

Är det lättare att få könssjukdomar om man har sex med någon som har mens?

Könssjukdomar då? Är det större risk att drabbas av en könssjukdom om man har oskyddat samlag under mensen? Ja, det finns faktiskt forskningsresultat som visar på att man löper större risk att drabbas av vissa könssjukdomar (inte alla) genom att ha oskyddat vaginalt samlag med en kvinna som har mens, tack vare kontakten med hennes mensblod [1] (detta förutsätter ju då såklart att någon av parterna själva har en könssjukdom att föra vidare). Som alltid är det bäst att ta det säkra före det osäkra när det kommer till sex, använd skydd för att undvika otrevliga könssjukdomar även under menstruationen.

För att avrunda denna artikel – som fått mig att böka omkring som ett tryffelsvin bland vetenskapliga studier – på ett sammanfattande vis; i nuläget har vi inte så mycket bevis för att menssex skulle vara en bra eller dålig idé. Det finns inget konkret som säger att det är varken mer riskabelt eller mer hälsofrämjande att ha sex under mensen än vad det är att ha sex under andra perioder i menscykeln. Mitt råd är att fokusera på njutningen och välmående som kommer av en skön stund med dig själv eller med din partner. Känner ni för att ha sex under mensen ska ni absolut ha det. Känner ni för att ha extra mycket sex under mensen så ska ni absolut ha det också. Så länge man vidtar samma försiktighetsåtgärder som vid ”mensfritt sex” är det bara att ”köra på”, som Monica sa. Om det är så att du och din partner trånar efter varandra extra mycket under mensen – precis som Monica och hennes partner – men känner att blod och annat är för avtändande kan jag slå ett slag för JoyDivisions Soft Tampons! JoyDivisions Soft Tampons är en typ av tamponger som är specialdesignade för användas under sex, träning och till och med simning under mensen. Vi har till och med testat och recenserat detta tamponger här på Lustfyllt! Klicka på länken för att läsa om hur JoyDivisions Soft Tampons fungerar.

Sitter du också och ruvar på en fråga om sex, relationer eller dejting? Skicka den då till oss! Det är helt anonymt och gör oss väldigt glada. Använd kontaktformuläret på startsidan för att skicka in dina tankar och frågor till våran lilla redaktion.

Innan du går får du gärna berätta om du och din partner brukar ha sex under mensen. Är det vanligt? Har ni det oftare eller mer sällan under mensen? Lämna en kommentar nedan, även det är 100% anonymt!

Källor

[1] Mattson, C. L., Bailey, R. C., Agot, K., Ndinya-Achola, J. O., & Moses, S. (2007). A nested case-control study of sexual practices and risk factors for prevalent HIV-1 infection among young men in Kisumu, Kenya. Sexually Transmitted Diseases, 34(10), 731.