inte-attraherad-av-partner

Är det farligt att svälja sperma?

Jag undrar om det är farligt att svälja sperma? Smaken och konsistensen är ju väldigt udda, så är det bättre att spotta ut satsen än att svälja den? Är det skadligt för hälsan om man sväljer rätt ofta menar jag? Min kille föredrar såklart när jag gör det och jag har absolut inget emot att göra det, men det är en fundering som jag gått med länge nu så jag tänkte att det är lika bra att ställa frågan. Tack!


Jag sväljer min killes sats efter oralsex – är det farligt?


Tack för din konkreta och intressanta fråga! Begreppet ”farligt” kan innebära väldigt många olika saker. Om du ger oskyddat oralsex till en kille som har en könssjukdom (som klamydia, gonorré eller syfilis) löper du en stor risk att smittas. Det spelar egentligen ingen större roll om du sväljer sperman eller spottar ut den. Bara genom att ha någon annans sädesvätska i din mun ökar riskerna för könssjukdomar. Så, om du vet att din kille har en infektion, eller om du inte är riktigt säker, är min rekommendation att använda kondom under oralsex för att minimera riskerna – säkerheten går först!

Är det bra eller dåligt att svälja sperma?

Om killen som kommer i din mun inte har någon könssjukdom är det väldigt osannolikt att du utsätter dig för en hälsorisk genom att svälja hans sats. Jag har fått frågan om sperma innehåller mängder med kalorier som kan göra en fet och svaret på det är nej. Sperma kommer inte få dig att gå upp i vikt. De flesta undersökningar jag läst visar att varje ”servering” av sperma endast innehåller 1 till 5 kalorier, så i min mening går det utmärkt att svälja sperma även om du går på diet!

Du riskerar heller inte att bli gravid genom att svälja sperma. Spermier kan helt enkelt inte ta sig från munnen och matsmältningskanalen vidare till fortplantningsorganen i en kvinnlig kropp. För några år sedan läste jag dock en väldigt märklig rapport i en medicinsk tidskrift. Den beskrev hur en afrikansk kvinna blev påkommen av sin man när hon gav oralsex till en annan herre [1]. Mannen blev så rasande att det utbröt ett slagsmål med en kniv som kvinnan blev huggen med i magen. Strax efter incidenten avslöjade ett läkarbesök att kvinnan var gravid, tack vare knivhugget i magen. Spermier skulle helt enkelt ha ”läckt” från kvinnans matsmältningsorgan till fortplantningsorganen genom hugget.

Kan man bli gravid av att svälja sperma?

Nu kanske du tänker som de flesta andra; att denna graviditet uppstod genom ett vanligt samlag som kvinnan och mannen helt enkelt inte ville erkänna, men detta antagande visar sig dock vara praktiskt omöjlig. För att göra en bisarr historia ännu mer bisatt var det nämligen så att kvinnan inte hade någon slida! Hon led av ett medfött syndrom som cirka en av 4500 kvinnor föds med (MRKH – Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndrom) som leder till att vissa organ i livmoderstrakten inte har utvecklats under fosterstadiet. I kvinnans fall innebar detta att hon endast hade en liten grop där slidöppningen egentligen skulle varit. Detta gör att teorin om att spermier nådde fortplantningsorganen genom knivhugg blev den bästa läkarna kunde komma fram till.

Jag vet, detta är enormt svårt att tro på. Jag har mina tvivel jag också! Allt jag kan säga är att denna händelse rapporterades genom en renommerad medicinsk tidskrift.

Utöver en spridning av eventuella könssjukdomar och den astronomiskt lilla risken för att bli gravid genom ett knivhugg i magen direkt efter avslutat oralsex kan jag bara komma på en enda hälsorisk som kan vara eventuell genom att svälja sperma. Den risken uppstår om du som sväljer är allergisk mot sperma! Forskare har faktiskt funnit några exempel på kvinnor som är allergiska mot sin sina partners sädesvätskor. Detta är dock väldigt sällsynt.

Kan man vara allergisk mot sperma?

När vi ändå nuddar vid ämnet spermaallergi kan jag berätta om en konferens jag var på för ett antal år sedan där en talare berättade om fall av spermainducerad diarré. Tydligen är det så att sväljande av sperma kan leda till gastrointestinala obehag i vissa unika fall, förmodligen på grund av en underliggande fruktosintolerans då fruktos är en huvudbeståndsdel i sperma. Väldigt sällsynt!

Med allt detta sagt, finns det några hälsofrämjande effekter av att svälja sperma? Kan det vara en bra idé att svälja istället för att spotta? Tro det eller ej, några forskare har funnit en korrelation mellan sväljandet av sperma och reducerad risk för graviditetstoxikos [2]. Graviditetstoxikos är en sjukdom som drabbar gravida kvinnor och kan leda till bland annat högt blodtryck, oftast i de senare skedet av graviditeten. Om graviditetstoxikos inte behandlas finns det en potentiell hälsorisk för både mor och foster.

Men varför skulle då sväljande av sperma minska risken för graviditetstoxikos? Det låter ju helt sjukt, eller? Forskarna har ingen fastställd förklaring på denna korrelation, men teorier finns! Den bästa teorin handlar om att modern utsättas för främmande antigener under graviditeten eftersom hennes barn består till hälften av genetiskt material från fadern. Genom att kvinnan utsätts för en större mängd av dessa främmande antigener före graviditeten kan hon utveckla en tolerans och således minska risken för att immunförsvaret löper amok under graviditeten. Lite hafsig beskrivning på en mycket komplex process med en väldigt avancerad sjukdom som läkare fortfarande inte har full förståelse för.
[irp]Det behövs mycket mer forskning på området innan man börjar rekommendera kvinnor som går i havandetankar att börja svälja sin partners säd. Det finns dock en sak som är så gott som fastställ; sålänge mannen inte har någon könssjukdom utsätter du dig inte för någon större hälsofara när du sväljer hans sperma.

Källor
[1] Douwe, A.V. (1988). Oral conception. Impregnation via the proximal gastrointestinal tract in a patient with an aplastic distal vagina. Case report. British Journal of Obstetrics and Gynaecology95, 933-934.

[2] Koelman, C. A., Coumans, A. B., Nijman, H. W., et al. (2000). Correlation between oral sex and low incidence of preeclampsia: A role for soluble HLA in seminal fluid? Journal of Reproductive Immunology, 46, 155–66.