Min pojkvän har varit otrogen mot mig. Fick reda på de i går. Jag fattar inte varför? Jag har varit den bästa flickvännen i världen mot honom. Ändå gör han såhär mot mig. Fattar inte varför? Varför går man och är otrogen mot någon som gör allt för en?! Jag vet att ni inte kan svara på exakt varför men jag behöver bara skriva av mig till någon..


Varför var han otrogen mot mig?


Forskning har upprepade gånger visat att mellan 20% till 25% av gifta personer någon gång har gjort sig skyldiga till otrohet [1]. Andelen personer som är otrogna under dejtingfasen i ett förhållande är ännu högre. Varför är så många människor otrogna? Överraskande nog har relativt lite forskning utforskat orsaken till varför folk väljer att vara otrogna. Men, en ny studie som publiceras i Journal of Sex Research kan äntligen ge oss några ledtrådar [2].

Till denna studie rekryterade forskarna 495 vuxna deltagare (medelålder 20 år) genom ett universitet och online för att svara på ett frågeformulär med 77 frågor om deras motiv för att begå otrohet. Baserat på deltagarnas svar kunde forskarna urskilja åtta bredare anledningar som kan karakterisera en individs motivation till att vara otrogen mot sin partner:
1.

Vrede

Detta inkluderade otrohet som ett sätt att ”ge igen” eller hämnas på en partner som hade varit otrogen (eller misstänktes för att ha varit otrogen) mot dem, men också som ett sätt att hämnas på en partner som hade gjort något annat upprörande (något som inte hade något med sex att göra).

2.

Sexuell lust

Detta innebar att personerna som varit otrogna haft en önskan om att prova på en sexuell aktivitet som deras partners inte var intresserade av att testa, eller en längtan efter att ha sex oftare. Även osäkerhet kring sin egna sexuella läggning ingick i den här motivationen till otrohet; det vill säga, personerna visste inte riktigt om de hellre ville vara med en samkönad partner, så de valde att ”undersöka” det bakom ryggen på sin partner.

3.

Brist på kärlek

Detta innebar att personerna kände en osäkerhet över huruvida de befann sig i ett förhållande den ”rätte” personen. Deltagare svarade också att deras anledning till att vara otrogen var att de blivit ”trötta” på förhållandet, eller helt enkelt inte älskade sin partner längre.

4.

Försummelse

Detta inkluderade inte att de inte hade spenderat tillräckligt mycket med tid tillsammans med sin partner, ofta förekommande konflikter eller problem i förhållandet samt en känsla av att ens partner inte brydde sig om dem.

  6 tydliga tecken på att din pojkvän bedrar dig

5.

Bristande engagemang

Detta innebar att deltagarna motiverade sin otrohet med att de inte kommunicerat om specifika förhållningsregler i förhållandet och valt att inte sätta en ”etikett” på förhållandet. Det innefattade också känslor som att de inte ville komma för nära någon, eller ville ha barn med någon annan person.

6.

Stundens frestelse

Detta inkluderade att deltagarna varit otrogna när de varit på semester, varit fulla eller umgåtts med personer som de helt enkelt inte kunde motstå. Ytterligare en anledning till att vara otrogen var att deltagarna umgåtts med andra människor som hade affärer och kanske fick en känsla av att det lät spännande.

7.

Självförtroende

Detta innebar att deltagarna någon gång använt otrohet som ett sätt att hävda sin självständighet på, öka sin självkänsla, eller besatt en önskan om att återuppväcka gnistan med sin primära partner. Otrohet användes även som ett sätt att bevisa för deras partner att andra människor uppfattade dem som attraktiva.

8.

Omväxling

Detta inkluderade en vilja att öka antalet sexpartners deltagarna varit med, en övertygande känsla om att deras partners inte skulle få reda på otrohetsaffären samt ett begär att utnyttja ”den sista chansen” att ”ligga runt” före de ingick i äktenskap med sin partner.

Det fanns relationer mellan de specifika orsakerna som deltagarna av studien använde som motiv till sin otrohet och andra faktorer, som deras personlighetstyp, kön och attachment styles. Det fanns några intressanta resultat där som jag kommer att berätta mer om i en framtida artikel.

Det är viktigt att komma ihåg att denna studien inte grundades på ett representativt urval av deltagare. Det är därför möjligt att äldre vuxna och andra grupper som var underrepresenterade i denna studie kan ha andra motiv till att vara otrogna. Även om deltagarna fick en lång lista över 77 anledningar till otrohet att välja mellan innehöll inte listan nödvändigtvis alla möjliga anledningar till varför en person väljer att vara otrogen.

Med det sagt, denna forskning är väldigt intressant och informativ eftersom den visar på att människors orsaker till att vara otrogna är varierar enormt från person till person, vilket innebär att man ska vara lite försiktig innan man spekulerar om varför en person var otrogen.

Källor
[1] Luo, A., Cartun, M. A., & Snider, A. G. (2010). Assessing extradyadic behavior: A review, a new measure, and two new models. Personality and Individual Differences, 49, 155-163.

[2] Selterman, D., Garcia, J. R., & Tsapelas, I. (2017). Motivations for extradyadic infidelity revisited. Journal of Sex Research.