Hejsan! Jag och min pojkvän har varit tillsammans i 6 år snart men har under de senaste 2 åren kämpat med ett växande problem. I början av vårt förhållande ville min pojkvän vill bara ligga hela tiden och allt var underbart. Jag har aldrig känt mig så sexuellt fri och oblyg med någon annan och jag upptäckte helt nya sidor av min sexualitet tillsammans med honom. Men under de senaste åren har gnistan hos honom försvunnit allt mer och han verkar inte tända på mig längre. Faktum är att han har blivit allt mer lättirriterad på allt jag gör och säger och jag får känslan av att min pojkvän helt enkelt inte orkar med mig längre. Det som gör allt värre är att gnistan hos mig är lika stark som den alltid har varit. Jag vill väldigt gärna ha honom och gör allt jag kan för att få honom att vilja ligga, men inget fungerar. Det resulterar såklart i ytterligare frustration och ännu fler bråk.

Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det här problemet eftersom jag aldrig upplevt det tidigare. I alla mina förhållanden är det jag som avvisat inviter till sex samtidigt som killarna velat ligga hela tiden. Jag skäms över att prata med mina vänner om det. Det låter säkert både dumt och fördomsfullt men det känns som att jag är den enda kvinnan som har en pojkvän som inte vill ligga – det brukar väl vara tvärt om i vanliga fall? Vi har slutat ligga nästan helt nu och min fråga är helt enkelt; hur får jag honom att vilja ligga?


Hur får jag honom att vilja ligga


Även om jag absolut känner empati för din frustrerande situation är jag glad över att du har skickat in den här frågan, för tro det eller ej finns många andra där ute som befinner sig i en liknande situation och också undrar vad de ska göra. Din fråga bryter tystnaden och förhoppningsvis kan det hjälpa andra kvinnor i samma frustrerande läge.

Problem med sexuell lust är bland de vanligaste anledningarna till att par söker sig till parterapi eller sexterapi. När en partner har ett större sug efter sex än den andra kallar terapeuter det ibland för sexuell lust-klyfta och heterosexuella par har en tendens att anta klyftan nästan alltid speglar en större sexlust hos män och mindre sexlust bland kvinnor, men skillnaderna i sexlust kan såklart bero på både män och kvinnor (Davies et al., 1999). En pojkvän vill inte ha sex är inte inte så ovanligt som man kan komma att tro. Så, du behöver i vart fall inte känna dig ensam i din frustrerande situation med en kille som inte vill ligga; ditt fall inte så ovanligt som det kanske känns när du ser till samhällsnormer och dina tidigare förhållanden.

Vi ligger aldrig

När det gäller att ta itu med det här problemet, skulle mina förslag variera mycket beroende på om din partners sexuella lust har minskat med tiden, eller om din partner alltid har haft en lägre sexuell lust än dig. Även om du beskriver att ni hade mycket underbart och utforskande sex i början av förhållandet behöver inte det innebära att det är en rättvis representation av din pojkväns ”vanliga” sexlust. De flesta par tenderar att ha mer sex i början av förhållandet.

Om vi talar om en minskning av hans sexlust över tid är nyckeln att ta reda på vad som orsakade det, eftersom ni inte kan lösa problemet förrän ni båda känner till själva grundorsaken. Det kan visa sig att det finns många bidragande faktorer till din pojkväns minskade sexlust. Det kan vara så att han bara genomgår mycket stress i sitt liv just nu (t.ex. på jobbet eller internt, känslomässigt med sig själv) eller så kanske det finns andra icke-sexuella problem i ert förhållande som skapar stress (t.ex. att ni bråkar mer nu än vad ni gjorde tidigare? Du nämnde att ni bråkar ofta nu för tiden på grund av frustrationen du känner och detta kan såklart skapa en ond cirkel som är svår att bryta). Det kan också hända att han har utvecklat någon typ av sexuell dysfunktion. Hos heterosexuella par finns det ofta en koppling mellan låg sexuell lust hos den manliga parten och andra sexuella svårigheter, såsom erektionsproblem eller för tidig utlösning (Wincze & Carey, 2001). Om det är så att han har haft problem med att få upp den under sex de senaste gångerna ni legat med varandra kanske detta bidrar till att han inte vill ligga ofta nu för tiden på grund av känslor av skam eller en rädsla för att göra dig besviken?

  Min tjej vill inte ligga

Däremot, om du alltid har haft en högre sexdrift än honom så har vi att göra med något helt annat. I det här fallet är det viktigt för er båda att inse att det finns enorm variation i människors sexdrift. Vissa människor nöjda med sex några gånger per månad, medans andra känner ett behov av det dagligen. Vad ni båda måste inse är att det inte finns något som är onormalt med att vilja ha lite eller mycket sex; det ena är inte nödvändigtvis bättre eller hälsosammare än det andra. Det är bara variation helt enkelt. Så, du borde inte se på skillnaden i sexlust som att det är något fel på dig eller med din partner och inte heller något att känna skam inför. Det är lätt att dra slutsatsen att ”min man är inte intresserad av mig”, men det är mycket möjligt att ni bara har olika sexuella preferenser och att ni måste ta reda på hur ni bäst kan tillgodose bådas behov.

Vi har slutat ligga

Vad kan ni då göra år det här frustrerande problemet? När det gäller sexuella lust-klyftor, skulle en sexterapeut vanligtvis att börja med att understryka att ni inte bör skuldbelägga och skylla på varandra eftersom denna klyftan representerar ett problem på parnivå, inte individnivå [2]. Jag skulle också rekommendera att du (som personen med den högre sexlusten) inte pressar din partner till sex, eftersom det kan vara en framkalla känslor av ångest och stress (vilket kan inte vill koppla samman med sex). Att pressa och kräva sex kan faktiskt förvärra problemet. En bra sexterapeut hade förmodligen givit er ”läxor” eller aktiviteter som är avsedda att stärka eran sexuella kommunikation och gradvis öka er intimitet på ett avslappnat sätt utan krav eller förväntningar. Nyckeln här är inte att tvinga din pojkvän till att vilja ligga, utan snarare att utveckla ömsesidig förståelse, att förbättra era kommunikationsförmågor och att spendera er energi på kvaliteten på det sex ni faktiskt har i stället för att fokusera på hur ofta ni ligger. Försök att hitta tillbaka till varandra igen, kanske genom att göra något romantiskt eller speciellt ihop som ni brukade göra när ni dejtade men inte gjort på ett tag. Eller varför inte börja gå på dejter med varandra tillsammans igen? Ibland behövs det inte mycket för att tända den sexuella gnistan igen, men den är nödvändig för att din pojkväns sexlust ökar och att han vill ligga oftare.

Han vill inte ha sex

Det kan också vara så att sättet ni har sex på har förändrats under erat förhållande och att detta påverkar din pojkväns vilja att ligga. Jag har inget att basera detta antagandet på och följande är vilda spekulationer, men kan det vara så att din pojkvän vill ligga oftare om ni har spännande och utforskande sex med bra sexuell variation? En av nycklarna till ett tillfredställande sexliv är trots allt att man bibehåller sexuell variation och undviker att hamna i sexuella rutiner. Somliga tycker om när sex är ungefär likadant varje gång, men kanske önskar din pojkvän att ni ligger på nya spännande sätt tillsammans samtidigt som han saknar förmågan eller viljan att kommunicera detta till dig på ett bra sätt? Kanske är det inte så att din pojkvän inte vill ligga, utan att han vill ligga på ett speciellt sätt?

Att ni lever med en sexlustklyfta i förhållandet betyder inte nödvändigtvis slutet på er relation och det finns saker ni kan göra för att ta itu med det. Mitt bästa råd är att uppsöka sexterapi eftersom ni verkligen behöver ta reda på källan till erat sexuella problem. För att ta itu med den här frågan effektivt måste ni båda vara involverade. Tills dess att ni utforskat varför din kille inte vill ligga med dig så tycker jag inte du ska dra några förhastade slutsatser om erat förhållande i stort. Minskad sexlust innebär inte nödvändigtvis att han inte älskar dig längre, eller att inte vill ha sex längre. Den sexuella frustrationen kan smitta av sig och färsämra många andra delar av förhållandet (det verkar som att detta har hänt i erat fall) och det är lätt att man misstar detta för fler och större problem med förhållandet när det egentligen ”bara” handlar om ett enda problem.

Källor
[Davies, S., Katz, J., & Jackson, J. L. (1999). Sexual desire discrepancies: Effects on sexual and relationship satisfaction in heterosexual dating couples. Archives of Sexual Behavior, 28, 553-567. doi:10.1023/A:1018721417683

[2] Wincze, J. P., & Carey, M. P. (2001). Sexual dysfunction: A guide for assessment and treatment (2nd Ed.). New York: Guilford.