inte-attraherad-av-partner

Att inte vara attraherad av sin partner

Mitt problem är att jag inte är attraherad av min pojkvän längre och jag vet inte vad jag ska göra åt det. Är det värt att göra slut om man inte känner sexuellt attraktion till sin partner längre eller ska man stanna kvar i förhållandet? Jag älskar jag honom, men jag känner inte kär i honom längre. Jag vet inte om det låter motsägelsefullt, men det är så jag känner. Det känns som att han är min bästa vän och jag känner mig tvingad att ha sex och kyssas honom väldigt ofta. Jag vill inte göra slut, men det känns ohållbart att vara i ett förhållande där jag inte känner mig tänd på min partner. Jag är inte attraherad av min sambo längre, vad ska jag göra?

Jag är inte attraherad av min partner

Ibland spelar det ingen roll hur länge man varit tillsammans, man känner sig inte tänd på sin partner längre. Att tappa attraktionen för någon man levt tillsammans med länge och framförallt känt en stark sexuell attraktion till en gång i tiden, kan kännas både förvirrande och fruktansvärt. Precis som du bskriver i ditt brev till oss så slits tankarna mellan att göra slut eftersom sexuell attraktion är viktigt för att ett förhållande ska hålla på lång sikt, men också att stanna kvar för att man inte vill skiljas från någon som man lärt känna under flera år och känner en enorm samhörighet med. Man är inte attraherad av sin partner, men kan heller inte leva utan dem. Dessutom kanske man är ensam i förhållandet om att ha tappat attraktionen och måste ”ställa upp” på både kyssar och sex för att låssas som att alla känslor är som de brukade vara. Återigen, precis som du beskriver. Jag ställer mig frågan om det kan finnas någon värre situation att hamna i och jag har ärligt talat svårt att komma på något.

Hur vet man att kärleken är död

Som John Lennon sjöng; all you need is love. Kanske är inte kärlek allt man behöver i ett förhållande, men det är grundförutsättningen för att ett förhållande ska överleva. Om du befinner dig i ett förhållande där du inte längre känner dig attraherad av din partner är det viktigt att känna efter om kärleken fortfarande finns där, trots att den sexuella attraktionen är borta. Men, hur vet man att kärleken är död? Här är ett par påståenden som, om de passar in på dig, kan indikera att du inte bara tappat den sexuella attraktionen till din partner, utan att kärleken håller på att dö också.

Det känns jobbigt att spendera tid med min partner

Att det känns jobbigt att spendera tid med din partner är den absolut första indikatorn på att något inte står rätt till med kärleken. Visst, att tappa tålamodet på sin partner är vanligt och kanske vill vi inte umgås med vår sambo 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan. Faktum är att jag personligen hade avskytt det. Allt gott är bra i lagom doser. Men, om du känner att det kostar dig mer energi än vad det ger dig att umgås med din partner. Om du igen och igen känner att du bara vill bli lämnad ifred och önskar att din partner var någon annan stans. Om det känns som att du förlorar energi av att vara i samma rum som din partner är något fel och oförenligt med att känna kärlek. Om detta påståendet är sant skulle jag våga säga att kärleken är död, med största sannolikhet.

Min partner gör mig inte glad

Om du inte längre smygtittar på din partner när han / hon gör något vardagligt och känner en gnutta förtjusning är det ännu ett starkt tecken på att kärleken är borta. Självklart är inte detta svart eller vitt. Man kan inte alltid sitta och småflina av glädje när man ser på sin partner, men om du inte kan minnas senaste gången du tittade på din partner och tänkte; ”han är fin..” då har kärleken försvunnit.

Jag ser ingen framtid med min partner

Varför är man tillsammans om man inte kan tänka sig att dela en framtid tillsammans? Kanske finns det par som är okej med att driva omkring i vardagen och aldrig tänka på vad framtiden har att erbjuda, eller vad man skulle vilja uppnå innan man dör av gammal ålder. Jag vågar dock påstå att det är väldigt unikt att inte se någon framtid med sin partner och samtidigt vara kär. Förälskelse innebär att man hittat någon man vill bygga en framtid med och framtiden bygger man inte på kort sikt. Det krävs planer, hängivenhet och framförallt kärlek för att vilja ha en framtid tillsammans med sin partner.

Att vara attraherad

Om kärleken finns där finns det också hopp om att ett förhållande utan sexuell attraktion går att rädda. Att känna sig attraherad kommer av många olika faktorer som var och en går att förbättra eller jobba på. Frågan blir då; varför kände du attraktion till din partner förr men inte nu? Vad har förändrats under er tid tillsammans? Vilka faktorer har gått förlorade och tagit den sexuella attraktionen med sig?

Varför är jag inte attraherad av min partner längre?

Självklart kan bara du svara på vilka egenheter och kvalitéer din partner hade som fick gnistan att spraka hos dig. Kanske är det inte ens din partner som har förändrats, kanske är det miljön eller omständigheterna som erat förhållande existerar inom som har skiftats till det sämre och tagit död på attraktionen. Svaret kan bara du veta, men för att sätta igång tankarna lite kommer här ett par påståenden som kan indikera varför attraktionen har försvunnit.

Min partner har gått upp i vikt

Utseendet spelar roll när det kommer till sexuell attraktion och människor som påstår annat talar helt enkelt inte sanning. Självklart spelar attityd och personlighet också en avgörande roll, men det är alltid utsidan ger alltid insidan en chans. Om din pojkvän eller sambo har gått upp i vikt är det inte konstigt att den sexuella dragningskraften minskar. Jag inser hur ytlig jag kommer framstå som nu, men jag känner att det är viktigt att vara ärlig; det finns få saker som är så osexigt som att se skillnaden mellan den vältränade sexbomben man började dejta för ett par år sedan och den småfeta individ som nu halvligger i soffan med magen utstickande under tröjan. Det handlar inte så mycket om kroppsformen i sig, för kraftiga människor kan mycket väl vara både sexiga och attraktiva. Det handlar om kontrasten, om skillnaden mellan vad man trodde att man fick när man dejtade och vad man faktiskt fick i slutändan.

Min partner har förlorat jobbet

Om en partner förlorar jobbet, eller är med om en annan livsomställande händelse som begränsar honom / henne till hemmet 24 timmar om dygnet kan det vara rena döden för sexlust och attraktion. Vi människor attraheras av kompetenta och framåtsträvande individer som har ett mål med sin existens. Det är spännande och attraktivt med människor som engagerar sig i sitt liv och gör något meningsfullt med sin tid. En slashas som sitter hemma hela dagarna uppvisar inte någon av de kvalitéerna som vi finner attraktivt och därför försvinner den sexuella attraktionen sakta men säkert. Det blir också svårare för oss att se en framtid med en partner som inte kan bidra ekonomiskt till en relation. Inga pengar innebär inga resor, inga roligheter och ingen större lägenhet. Jobb är attraktivt och arbetslös är inte attraktivt. Krasst, jag vet.

Min partner får inte upp den

Att ha en partner som kan prestera sexuellt är såklart en extremt viktig faktor för att känna sexuell attraktion. Att ha en partner som inte kan få upp den är både frustrerande och osexigt om det händer gång på gång utan tecken på förbättring. Självklart har du sexuella fantasier, självklart har du ett sexuellt vilddjur inom dig som måste tillfredsställas då och då. Om din partner inte kan eller vill tillfredsställa dig sexuellt försvinner snabbt attraktionen och sexlusten du känner för din partner. Vilket leder mig till min nästa punkt.

Min partner är tråkig i sängen

För att hålla sexlusten och attraktionen vid liv krävs en partner som erbjuder spännande och utmanande upplevelser i sängen. Sexuell variation är en av de viktigaste faktorerna för att känna sig tillfredsställd med sitt sexliv och med sitt förhållande, därför kan det bli förödande för den sexuella attraktionen i ett förhållande om ena parten aldrig vill testa något nytt i sängen, aldrig tar kommandot och är dominerande eller aldrig visar intensiv erotisk kärlek och lust. Sex behöver kännas spännande, för attraktionen ligger kommer av känslan av ovisshet, av att inte riktigt veta vad som kommer hända under sexet. Förutsägbart sex framkallar ingen känsla av upphetsning och känner man ingen upphetsning dör tillslut den sexuella attraktionen till sin partner också. Det finns helt enkelt ingen kroppslig eller emotionell poäng med att bli attraherad av tråkigt sex.

Min partner pratar inte med mig

Om du har en partner som inte komunicerar med dig är det inte konstigt att du inte känner dig attraherad av honom längre. Förmågan att prata med varandra är, tillsammans med kärleken, grunden till allt i ett stabilt förhållande. Att kunna prata med din partner är också den enda räddningen som finns för att återfå den sexuella attraktionen till din partner.

Hur återfår jag attraktionen till min partner?

Om du fortfarande känner kärlek till din partner och ni har förmågan att prata med varandra på ett öppet och ärligt sätt utan att bli för emotionella finns det hopp att rädda relationen och återigen känna attraktion till din partner. Att återfå attraktionen är ingen enkel sak eftersom det inte bara är förutsättningarna som förändras med tiden, faktorerna som gör oss attraherade förändras också! Jag vet, det låter klurigt men tänk efter. Det finns förutsättningar för att känna attraktion, men ibland spelar det ingen roll om förutsättningarna finns där för att de inte spelar någon roll längre. En ung tjej på sexton år finner tatuerade killar med bil och tillgång till feta fester attraktivt. Om hennes utvecklingsprocess har gått som den skulle är förmodligen är hennes preferenser annorlunda vid 35.

Kort sagt; det du finner attraktivt förändras med tiden och kanske är dina nuvarande preferenser så långt ifrån det din partner erbjuder att det helt enkelt inte går att hitta attraktionen igen. Men, har man spenderat lång tid tillsammans har man en skyldighet att göra allt som är möjligt för att rädda förhållandet innan man bestämmer sig för att ge upp och gå vidare. Här kommer några snabba tips för att väcka den sexuella attraktionen till din partner till liv igen.

Varför känner jag ingen attraktion längre?

För att lösa ett problem måste du veta exakt vad problemet är. Du måste sätta dig ner med papper och penna för att få en helhetsbild av vad det är som gör att du inte känner dig attraherad av din partner längre. Är det vikten? Är den pengarna? Är det omständigheterna som är kassa? Har han börjat bete sig på ett sätt som tar död på attraktionen? Leta i varje skrymsle och vrå hos dig själv för att reda ut varför du inte känner någon attraktion längre. Hitta trovärdiga anledningar till varför attraktionen som du kände när ni dejtade inte finns längre. Detta är ett nödvändigt steg för att veta vad du eller din partner behöver jobba på för att attraktionen ska återuppstå i förhållandet.

Berätta för honom att du inte är attraherad längre

Ja, du läste rätt. Det kommer förmodligen kännas riktigt dåligt och sannerligen inte vara något muntert samtal, speciellt inte för din partner, men sanningen måste fram i ljuset. För att berätta för din partner att du inte känner dig sexuellt attraherad av honom längre krävs en bra strategi och den strategin heter kärlek. Du måste vira in ditt budskap med extra lager kärlek om inte hela relationen ska gå förlorad i samtalet. Börja med att berätta för din partner att du älskar honom / henne och att du vill spendera all din tid tillsammans, men att det finns ett problem.

Inte attraherad av honom längre

Problemet är att du inte attraherad av honom eller längre. Förmodligen kommer min partner tycka att det här är väldigt jobbigt att höra ifrån dig som han eller hon förmodligen älskar dig väldigt mycket. Förhoppningsvis kommer din partner förstå att du inte ute efter att såra honom eller skada förhållandet, utan att laga förhållandet och återställa det till hur det kändes förr. Din partner kommer förmodligen känna sig chockad och förvirrad av det du berättar för honom men då är det viktigt att du har gjort det föregående steget så utförligt och träffsäkert som möjligt. Att du kommer förberedd. Genom att berätta för din partner om exakt vad du kommit fram till, precis vilka faktorer som brukade bidra till din sexuella attraktion men som inte längre finns, kommer du ge min partner något att förstå och något att jobba på för att förbättra situationen. Var fullkomligt öppen och ärlig med din partner, inga faktorer är för obetydliga eller för jobbiga att prata om för att rädda förhållandet återfinna er sexuella attraktion.

Ha dejtkvällar med sin partner

Om man inte är säker på vad som har gått snett i förhållandet eller vart man ska börja laga kan det vara en god idé att börja om från början. Med det menar jag inte att ni ska återgå till ett osäkert förhållande med möjligheter att tillfredsställa er själva på annat håll. Tanken med att börja dejta igen är att du och din partner ska återupptäcka sidor hos varandra återfinna de där små speciella sakerna som gjorde att ni kände er attraherade av varandra från början. Att börja dejta på nytt kan även leda till helt nya situationer. Nya sammanhang kan ibland vara nödvändiga för att både utvecklas som personer och upptäcka nya sidor av varandra. Att börja dejta igen behöver inte vara någon komplicerad process. Börja med att boka in en dejtkväll varje vecka. En dejtkväll innebär att ni hittar på någonting som skiljer sig från vardagen. Gå på restaurang, gå på bio tillsammans, sätt er på ett café prata eller laga mat tillsammans hemma. Det viktiga är inga vad ni gör, det viktiga är att ni försätter er i situationer som ni inte brukar det vara i, eller som ni brukade vara i, men sedan länge glömt bort.

Ge det tid

Att laga ett förhållande om det har gått utför är ingen en snabb process. Det kommer ta tid för dig och din partner att känna er fram till det som en gång var självklart för båda. Det kommer ta tid för dig återupptäcka attraktiva sidor hos sin partner som av olika anledningar fallit i glömska eller försvunnit med tiden.

Ha mer sex

Sex är en svår metod att använda sig av när man försöker återfinna attraktionen till sin partner. Ibland behöver man ha sex för att vilja ha mer i framtiden. Det kanske låter galet, men faktum är att sex är en effektiv metod för att höja sexlusten. Vi tror gärna att sex är något som bara måste vara speciellt, passionerat och intensivt. Att sex är något man har efter att man blivit kåt. Så måste det inte alls vara. Man kan faktiskt göra sex till något mer sakligt, en handling som man gör tillsammans för att man vet att det leder till något gott i slutändan. Men, det leder mig också till min sista punkt på den här listan

Sluta ha sex

Som du beskriver i ditt brev känner du dig tvingad till att älska med din sambo på grund av att du inte längre känner någon naturlig sexuell dragning till honom. Detta är såklart ingen situation man ska utsätta sig för. Vill man verkligen inte ha sex så ska man inte ha det heller och tvång kan bara göra saker värre. Att vara tvungen att ha sex med någon man inte vill ha sex med är en fruktansvärd situation som mest troligt kommer leda till att du utvecklar ännu kraftigare avsmak för din partner. Att ha sex med din partner när du inte känner någon sexuell attraktion kan därför vara direkt kontraproduktivt. En god idé kan vara att helt öppet säga till sin partner att sex inte längre är ett alternativ för en viss tid framöver. Det är en riktigt hård smäll att leverera till sin partners självförtroende, men faktum är att det kan leda till något bra i slutändan. Om både du och din partner vet med all säkerhet att sex inte kommer hända kan ni gå vidare med andra saker mentalt. Fokus hamnar inte längre på sex eller sexuell attraktion, utan på att göra förhållandet bättre genom roliga och romantiska stunder tillsammans.

Vad ska jag inte göra om jag inte är attraherad av min partner?

Det finns saker som du absolut inte ska göra om du känner att den sexuella attraktionen till din partner är på väg att försvinna eller redan är borta.

Attraherad av andra

Var inte otrogen. Det tåls att sägas igen; var inte otrogen mot din partner bara för att du inte längre känner någon sexuell dragningskraft till honom / henne. Otrohet förstör både personen du är otrogen mot, men också all tillit som behövs för att laga ett trasigt förhållande. Om du känner att du börjar bli attraherad av andra och att frestelsen är för stor för att avstå, så lämna din partner innan du hoppas i säng med någon annan. Otrohet är ingen bra metod för att laga ett förhållande, eller för att väcka den sexuella energin till liv.

Elak mot min partner

Var inte elak mot din partner. Med elak menar jag; bli inte bitter. Bara för att du inte känner någon sexuell attraktion av din sambo längre innebär inte det att din sambo förtjänar en massa skit. Försök istället jobba tillsamman med din partner för att stärka förhållandet genom kommunikation och tillit.

Att inte känna sig attraherad av sin partner eller sambo är väldigt normalt. Sexlust kommer och går av många anledningar och vår förmåga att känna sexuell attraktion varierar också i takt med en rad faktorer som vi inte kan kontrollera fullt ut. Men, det viktigt är att det finns hopp. Det går att hitta tillbaka till sin partner och återuppliva den sexuella attraktionen som försvunnit.