Hej hej Lustfyllt!

Jag har en fråga om graviditet, eller snarare hur man håller sig borta från det! Jag sitter i ett litet dilemma med min nya kille. Vi kan inte riktigt enas om en bra preventivmetod.
I Tidigare förhållanden har killarna alltid fått bära kondom. Några har varit helt okej med det, andra har suckat men ändå gått med på det. Min nya partner är dock envis, han vägrar att bära kondom. Han tycker det förstör både känslan och stämningen, säger han.

Jag har aldrig riktigt funderat på några preventivmedel eftersom jag aldrig behövt dem. Min magkänsla säger att det inte är hälsosamt att sätta i sig massa hormoner på artificiella sätt. Jag har också sett väninnor som går helt under isen och blir helt aviga tack vare sina p-piller. Tappar all sexlust och så vidare.

Det hela har lett till att vi bara avbryter samlaget precis innan han kommer. Han är väldigt bra på att kontrollera och tajma avbrottet med marginal och kommer alltid på sin egen mage, eller på min beroende på ställning. Hittills har denna metoden inte medfört sig någon graviditet, men jag känner mig ändå inte helt säker. Kan inte låta bli att undra över hur säkert avbrutet samlag verkligen är som preventivmetod. Jag menar, kanske är det rätt säkert. Det finns ju appar som kan berätta när det är okej för killen att komma i en utan att bli gravid, så att alltid komma utanför måste ju vara ännu bättre? Jag vet inte. Min fråga är i alla fall, hur säkert är avbrutet samlag som preventivmetod?

Tack för en störtskön sajt allihopa!


Hur säkert är avbrutet samlag?


Det är långt ifrån alla tjejer som är bekväma med att knapra p-piller och mixtra med kroppens naturliga hormonnivåer för att slippa bli gravid. Det är också långt ifrån alla som tycker att kondom är ett fungerande alternativ för just dem. Så vad finns det då kvar att välja på för att kunna ha underbart sex men inte bli gravid på kuppen? Flera, men detta inlägget kommer handla om metoden som på engelska kallas för the withdrawl method (eller lite mer skämtsamt, pull and pray). På svenska heter det att man avbryter samlaget och låter killen komma utanför tjejen, men hur säkert är det egentligen att undvika graviditet genom att avbryta samlaget precis innan killen kommer?

Att avbryta samlaget kan vara en effektiv metod för att undvika graviditet om det utförs med exakt precision. Forskning visar faktiskt på att avbrutet samlag som preventivmetod kan vara 96% säkert om det utförs korrekt under varje gång man har vaginalt sex [1]. Det innebär att endast 4 kvinnor på 100 skulle bli gravida varje år om de förlitade sig på att killen avbröt sexet i rätt stund för att lägga satsen någon annan stans än inuti henne. Avbrutet samlag kan alltså vara nästan lika effektivt som sex med kondom när det kommer till att undvika graviditet om det utförs perfekt. Kondomer 98% effektiva mot graviditet vid perfekt användande.

Avbrutet samlag kan vara en säker preventivmetod

MEN! När det kommer till sex är perfekt precision eller korrekt utförande något som uppnås ytterst sällan. Människor gör misstag, speciellt när sinnet är berusat av kåta känslor, åtrå och kanske vild kärlek. För att kunna undvika graviditet genom att avbryta älskandet krävs att båda parter har extrem självkontroll och känner sig nöjda med att avsluta sexet tidigt. Inte nog med det, killen måste också vara expert på att tajma sin orgasm men även om hans tajming är perfekt finns det fortfarande en risk för att tjejen blir gravid tack vare hans försats som ofta innehåller aktiva spermier. Försatsen är något som killen inte kan kontrollera, oavsett hur självsäker han är. I en studie som utfördes nyligen bad forskare 27 män att fånga upp sin försats i en behållare som sedan analyserades direkt efteråt [2]. Forskarna kunde då fastställa att 41% av behållarna innehöll aktiva spermier. Det verkar alltså inte bättre än att vissa killar läcker spermier och det finns inget de kan göra åt det, annat än att bära kondom såklart.

Hur stor är risken för att bli gravid vid avbrutet samlag?

Med tanke på studierna ovan bör vi inte räkna med att preventivmetoder/medel används optimalt, helt utan mänskliga fel och andra faktorer. Under typiskt användande är avbrutet samlag som preventivmetod 78% säkert för att undvika graviditet. Det innebär att 22 av 100 tjejer varje år blir gravida som de förlitar sig på att killen avbryter samlaget innan han kommer. Det är fortfarande inte så mycket sämre än kondomer som är 82% effektiva mot graviditet vid typiskt användande. Människor gör ofta misstag när det kommer till sex med kondom. Den åker på för sent eller så åker den av för tidigt och så vidare. Kondomer har dock en stor fördel som avbrutet samlag inte har, de skyddar mot könssjukdomar! Du har säkert räknat ut det redan, men jag skriver det för säkerhetens skull; att avbryta ett samlag skyddar inte dig eller din partner mot könssjukdomar.

  5 konstiga preventivmedel din barnmorska inte berättat om
För att sammanfatta det här inlägget; att använda sig av avbrutet samlag som preventivmetod är väldigt svårt och osäkert när det kommer till typiskt användande (dvs. med alla misstag och andra faktorer som kan sabba metoden inräknat). Om du letar efter ett bra preventivmedel som är mer effektivt men fortfarande lätt att använda så ta ett snack med din barnmorska eller läkare. Kanske finner du inte det perfekta preventivmedlet, men du får bra hjälp med att hitta det minst dåliga alternativet.

Källor
[1] Trussel, J. (2011). Contraceptive failure in the United States. Contraception, 83, 397-404. doi:10.1016/j.contraception.2011.01.021

[2] Killick, S. R., Leary, C., Trussell, J., & Guthrie, K. A. (2011). Sperm content of pre-ejaculatory fluid. Human Fertility, 14(1), 48-52.