Den vanligaste typen av frågor vi får från er läsare är sådana som handlar om analsex, på ett eller annat sätt. Jag skulle till och med våga påstå att frågor om analsex har blivit allt mer förekommande under min tid som sexpert här på Lustfyllt. Tack vare det stora intresse ni läsare visar för ämnet har jag satt ihop en liten artikel med ett par korta fakta om just analsex. Fram med glidmedlet – nu kör vi!

Hur vanligt är analsex?

Analsex är en populär sexuell aktivitet som många provat på. Enligt RFSU har 15 – 20 procent av män och kvinnor någon gång provat på analsex [1]. I Folkhälsomyndighetens senaste sexstudie av unga människors sexliv svarade 7 procent av killarna och 5 procent av tjejerna att de haft analsex vid senaste sextillfället [2].

Olika typer av analsex

Analt samlag är bara en av många typer av anal stimulering som människor ägnar sig åt i sänghalmen. Andra former av anal stimulering kan vara oralt analsex (rimming). Andra använder sina händer för att stimulera rumpan på sin partner genom att fingra öppningen, eller bland fista (föra in hela handen i anus). Man kan använda en rad olika sexleksaker som but pluggs eller dildos för att stimulera rumpan på sig själv eller sin partner. En sexuell aktivitet som blir allt mer main stream är pegging, vilket innebär att kvinnan i ett heteropar tar på sig en strap on och sätter på sin manliga partner. Vi har tyvärr inte någon större aning om hur vanliga dessa olika aktiviteter är bland par.

  5 anledningar till varför heterokillar bör ha mer analsex – med sig själva!

Bästa sexställningen för analsex om man är nybörjare

Man kan ha analsex i ett oändligt antal sexställningar, men vissa ställningar är helt klart bättre än andra om man inte är van vid analsex. För att analsex ska bli så lustfyllt som möjligt är det viktigt att kroppen är avslappnad. Därför kan det vara en fördel om partnern som blir penetrerad där bak ligger på sidan eller på magen. Att stå på alla fyra är inte att rekommendera som första ställning om du inte haft analsex tidigare. Somliga kvinnor tycker om att vara ovanpå killen, då de kan kontrollera alla rörelser som de själva vill.

Räknas analsex som sex?

Även om många människor ägnar sig åt olika former av analsex på en regelbunden basis är det inte alla som anser att analsex ”räknas” som en typ av sex. I en amerikansk studie svarade 1 av 10 män och kvinnor att de inte ansåg att klassiskt analsex (analt samlag där den ena parten blir penetrerad av en penis) räknades som en form av sex [3]. Bara 1 av 3 kvinnor i studien ansåg att det räknades som sex när en partner stimulerade deras anal med tungan. Hur de istället valde att klassa de här handlingarna framkom inte, men jag hade varit väldigt intresserad av att veta svaret!

Analsex bland homosexuella män

Även om många kanske tror att analsex är den sexuella aktivitet som homosexuella män ägnar sig åt mest visar studier [4] att män som har sex med andra män ägnar sig åt andra typer av sexuella aktiviteter (som oralsex och par-onani) mycket oftare än analsex!

Krysta under analsex för att göra det skönare

För att underlätta inträngandet kan den som blir penetrerad krysta lätt, ungefär som vid toalettbesök – så att slutmuskeln i anus öppnar sig. Man kan också underlätta genom att hålla isär skinkorna, så att anusöppningen kan vidgas. Ju mer avslappnad man är desto lättare och skönare brukar penetrationen vara [5].

Skönare analsex

Det finns många saker man kan göra för att analsex ska bli skönare och mer bekvämt att ha! Massage som får kroppen att slappna av är ett bra förspel till analsex. Att använda rikligt med glidmedel och ständigt kommunicera med sin partner under penetrationen är också något som förhöjer känslan till det bättre. Om du vill veta mer om hur man har analsex kan du läsa min analsexguide som jag skrev för ett bra tag sedan!

Skador under analsex är ovanligt

Det är mycket ovanligt att ändtarmsöppningens slutmuskel (ringmuskeln) skadas, eller att andra skador uppkommer vid frivilliga analsamlag. Detta oavsett hur ofta man har analsamlag. Dock kan bristande teknik – att man använder för lite eller inget glidmedel eller tränger in för snabbt och okänsligt – ge upphov till övergående blödningar, eller göra analsamlaget obehagligt fysiskt eller psykiskt. Eftersom slemhinnan i anus är kärlrik kan blödningar lätt uppstå. Men läkningsförmågan i och runt anus är utomordentligt god och blödningen upphör normalt sett ganska omgående [5].

Par som har analsex får väldigt ofta orgasm!

Vissa studier visar att analsex innebär en väldigt hög chans för orgasm hos både män och kvinnor [6]. Chansen att få orgasm genom analsex är större än vid andra typer av sex (som oral- eller vaginalsex). Det är dock oklart om det är analsexet i sig som ökar chanserna för orgasm, eller om chansen är högre tack vare att par som ägnar sig åt analsex har större variation i sexlivet över lag. Oavsett svarade hela 93,5 procent av kvinnorna i studien att de fick orgasm senaste gången de hade analsex!

Skydd under analsex

Om du funderar på att ägna dig åt anala lekar är det viktigt att du tänker på att skydda dig mot könssjukdomar och andra infektioner. Om du vill stimulera din partners rumpa med din tunga så spräck gärna en kondom och veckla ut den till ett tunt lager av latex som du lägger över din partners anus. Om du vill fingra din partners (eller din egen) rumpa så ta av eventuella smycken, klipp dina naglar korta och rulla gärna en kondom över fingrarna. Sist men inte minst, rulla gärna en kondom över kuken om du ska till att penetrera din partner där bak.

Källor

[1] http://www.rfsu.se/Bildbank/Dokument/Vill%20du%20pdf/Sex_och_Statistik_Lararmaterial_Grundskolan.pdf?epslanguage=sv

[2] https://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/31840/sexualitet-halsa-bland-unga-Sverige-01186-2017-1-webb.pdf

[3] McBride, K. R., Sanders, S. A., Hill, B. J., & Reinisch, J. M. (2017). Heterosexual Women’s and Men’s Labeling of Anal Behaviors as Having “Had Sex”. The Journal of Sex Research.

[4] Rosenberger, J. G., Reece, M., Schick, V., Herbenick, D., Novak, D. S. Van Der Pol, B., & Fortenberry, J. D. (2011). Sexual behaviors and situational characteristics of most recent male-partnered sexual event among gay and bisexually identified men in the United States. Journal of Sexual Medicine, 8, 3040–3050. doi: 10.1111/j.1743-6109.2011.02438.x

[5] http://www.rfsu.se/Bildbank/Dokument/Praktikor/praktika-analsex.pdf

[6] Herbenick, D., Reece, M., Schick, V., Sanders, S. A., Dodge, B., & Fortenberry, J. D. (2010). An event‐level analysis of the sexual characteristics and composition among adults ages 18 to 59: Results from a national probability sample in the United States. The Journal of Sexual Medicine, 7, 346-361.