Okej, föreställ dig detta; du är på en fest och chillar med dina vänner. Ni har det hur soft som helst och du är väldigt nöjd med livet. Du har valt helt rätt skor, dina jeans sitter perfekt och du är helt omringad av människor som får dig att skratta och vara glad. Plötsligt ser du i ögonvrån hur det kommer in en ny tjej på stället. Hon är 180cm av fysisk perfektion med glittrande ögon, perfekt smink och en doft av frisk vår som förtrollar alla i hennes närhet. Du känner dig inte lika på gång som för några minuter sedan, faktum är att du inte alls har lika kul nu längre. Ditt självförtroende har fått en riktig smäll och det spelar ingen roll hur mycket dina vänner försäkrar dig om att du ser mycket bättre ut och att dina jeans sitter mycket snyggare än hennes. Du vet redan att problemet inte är bimbon på 180cm, eller hur? Du vet att det är självförtroende som behöver en boost. Att ha ett starkt självförtroende är något av det viktigaste som finns för alla människor, men också något av det svåraste som finns att skaffa sig. Du ska dock få lite hjälp på traven av mig i den här artikeln. Här har du tre enkla steg till att bygga ett starkare självförtroende.

Hur blir man mer självsäker?

Analysera dig själv

Det finns vissa områden i ditt liv där du har svagare självförtroende än vad jag har, på samma sätt finns det områden i ditt liv där du har starkare självförtroende än mig. Alla, speciellt tjejer, har egna områden där deras självförtroende skulle behöva bli starkare. Vikt, utseende, intelligens och sociala tillställningar är bara några av de områden i livet som många önskar att de hade bättre självförtroende i. Det du behöver göra som ett första steg för att stärka ditt egna självförtroende är att lokalisera i vilka delar av ditt liv självsäkerheten brister. Sätt dig ner med en penna och ett papper och börja analysera dig själv – detta är den svåraste delen.

När du skriver ner dina olika situationer där självförtroendet sviker dig bör du tänka på att den där hetingen på 180cm kanske ser ut att ha koll på sitt självförtroende, men när hon kommer hem till sitt har hon kanske också en lista liggandes på bordet. En lista på områden där hon inte känner sig självsäker för fem öre. Försök dock fokusera mest på dig själv. Lokalisera inte dina svagheter genom svartsjuka eller avund. Detta ska vara en ärlig process som du har med dig själv och ingen annan ska ingå i den.

Så analysera på. Är det ditt utseende? Är det din brist på musikkunskap när du hänger med din musikkunniga vänskapsskara? Vad hindrar dig ifrån att briljera i de olika situationerna? När du lokaliserat olika områden du känner dig obekväm med har du en bra utgångspunkt för de nästa två stegen till ett starkare självförtroende.

Beröm dig själv

Nu när gått ett par tuffa ronder mot din inre kritiker är det dags att badda dina blåmärken med beröm. Att kunna berömma dig själv och erkänna dina styrkor är ett viktigt steg i att bli en mer självsäker människa. Det finns områden i ditt liv där du briljerar och strålar självsäkerhet!

Ofta är vi så självkritiska att våra brister och fel är det ända vi ser hos oss själva. Vi glömmer hel och hållet bort att det finns saker som vi är sjukt duktiga på, saker vi klarar bättre än de flesta andra. Att bara vara en förälder och göra tillsynes vardagliga saker som att ta hand om ett sjukt barn eller hämta och lämna på dagis är enormt stora prestationer som vissa människor faktiskt inte skulle pallat.

Utan att tänka på det påverkar du mängder med människor runt om dig varje dag, och du gör det på ett underbart vis. Beröm dig själv för det. Ge dig själv en klapp på axeln för alla hinder du överkommit i ditt liv. Känn dig stolt över att du tagit dig så långt i livet. Tänk på allt hårt jobb du lagt ner på skolarbeten, på att bli team leader på jobbet eller på att komma i så bra form som du är i. Påminn dig själv om vilken jävla krigare du faktiskt är. Våra liv är olika, men vi har alla vunnit hundratals krig för att komma dit vi är idag.

Hitta dina styrkor!

Hitta ett tillvägagångssätt

Så, steg ett hjälper dig hitta de områden där du behöver jobba på ditt självförtroende. Steg två påminner dig om hur jävla bra du faktiskt är och att inget kan hindra dig från att uppnå exakt det du vill. Nu är det dags att göra slag i saken om få ett starkare självförtroende.

Greppa pennan och ett nytt pappersark och bestäm dig för hur du kan ta dig från punkt A till punkt B. Om dina vänner försöker trösta dig med att dina jeans sitter lika fint som de gör på 180cm-pinglan kanske det är dags att tänka om lite. Kanske måste ingen vara snyggast eller bäst. Kanske kan ni båda vara lika heta? Kanske borde du gå fram till henne och presentera dina tankar och känslor för henne helt ärligt? Berätta för henne att hon har en magisk magnetisk energi och fråga sedan hur hon gör för att få den. Att konfrontera de situationer som du finner jobbiga är det bästa sättet att övervinna dem och få starkare självförtroende.

Precis som att du påverkar andra runt om dig påverkas också du av människorna som är omkring dig. Är du omringad med negativa människor kommer deras dåliga energi smitta av sig på dig. Frigör dig själv från dem och sök positiv energi, speciellt i jobbiga situationer där ditt självförtroende behöver växa.

Hur får man bättre självförtroende?

Jag kan faktiskt lova dig en sak. Samma stund som du börjar jobba aktivt för ett bättre självförtroende genom att konfrontera jobbiga situationer är samma stund som du börjar glänsa. Hemligheten till ett bättre självförtroende är att vara aktiv. När du står tyst i ett hörn kommer världen snurra på utan dig och du kommer förlora din plats i andra människors liv. När du kliver ner från åskådarläktaren och tar plats på scenen istället kommer du att bli stjärnan som folk tittar på. Våga ta plats i ditt eget liv!