Jag Ă€r Ă€nkeman sedan ett par Ă„r tillbaka. Jag har fĂ„tt nog av ensamheten, nu nĂ€r barnen flyttat hemifrĂ„n och allt. Det hĂ€r med internetdejting verkar som den bĂ€sta metoden för mig att hitta nĂ„gon att spendera tillvaron med eftersom jag varken jobbar eller har nĂ„gra sociala fritidsintressen lĂ€ngre. Jag har lĂ€st era dejtingguider och har tagit Ă„t mig mĂ„nga bra poĂ€nger frĂ„n dem! Jag undrar om ni kan skriva nĂ„gra fler dejtingtips för oss som Ă€r lite till Ă„ldern komna och söker kĂ€rlek pĂ„ internet? Finns vĂ€l ingen forskning gjord pĂ„ omrĂ„det antar jag, men ni kanske kan komma pĂ„ nĂ„gra bra tips? Tack för allt ni skriver. FĂ„r en gammal man att kĂ€nna sig ung ingen! –Gösta i Karlsborg


Tips för nÀtdejting


Visst finns det forskning gjord om internetdejting, Gösta! NĂ€tdejting blir allt mer populĂ€rt bland oss Svenskar! I en Sifoundersökning frĂ„gade man 1 111 mĂ€n och kvinnor i Ă„ldrarna 25–60 Ă„r som har inlett en relation de senaste fyra Ă„ren hur de hade trĂ€ffade sin partner. Det vanligaste svaret var dĂ„ via en nĂ€tdejtingsida (23 procent) [1]. Unga svenskar anvĂ€nder dejtingappen Tinder medan medelĂ„lders och Ă€ldre vĂ€ljer traditionell internetdejting via sajter som Match och Mötesplatsen. 19 procent i Ă„ldergruppen 15–34 Ă„r har nĂ„gon gĂ„ng anvĂ€nt Tinder. Totalt Ă€r det enligt undersökningen dubbelt sĂ„ mĂ„nga kvinnor som mĂ€n som sĂ€ger sig anvĂ€nda Tinder [2].
  11 fenomenala dejtingtips för en lyckad första dejt
Men, det Àr lÄngt ifrÄn alla som kÀnner sig fullt bekvÀma med att nÀtdejta. Tankar om hur man utformar den perfekta dejtingprofilen med en attraktiv profilbild och en fÀngslande profiltext kan kÀnnas övervÀldigande, ibland skrÀmmande! Det finns ju sÄ mycket som kan gÄ fel, sÄ mÄnga fallgropar som kan hindra en frÄn att hitta den rÀtta i dejtingdjungeln. Som tur Àr finns det en hel del vetenskapliga studier som kan hjÀlpa alla kÀrlekslustande nÀtdejtare dÀr ute. I en nyligen publicerad artikel i The Journal of Evidence Based Medicine har forskare gjort ett hÀstjobb med att söka bland olika vetenskapliga studier (86 studier totalt) för att ge en övergripande bild av hur vi dejtar pÄ nÀtet och hur vi kan bli bÀttre pÄ att dejta pÄ nÀtet. HÀr kommer nÄgra vetenskapliga tips om hur du skapar en attraktiv profil och lockar till dig en perfekt partner nÀr du nÀtdejtar.

VÀlj ett bra anvÀndarnamn

Börja med att vĂ€lja ett bra anvĂ€ndarnamn. Forskning visar att det Ă€r bĂ€ttre att vĂ€lja ett smeknamn som lĂ„ter sött och lekfullt (som ”GladaTjejen” eller ”SolstrĂ„len”) Ă€n att vĂ€lja ett som man fĂ„r negativa eller undergivna associationer av (som ”LillaTjejen” eller ”Krypet”). AnvĂ€ndarnamn som börjar pĂ„ en bokstav i början av alfabetet kan ha vissa fördelar eftersom de ofta visas lĂ€ngst upp i sökresultaten och alfabetiskt ordnade listor pĂ„ sajten.

VÀlj rÀtt profilbild

NĂ€r du ska till att ladda upp din profilbild sĂ„ se till att vĂ€lja en bild dĂ€r du har ett genuint och Ă€kta (inte framtvingat) leende och lĂ€tt lutat huvud. Dessa tvĂ„ faktorer har visat sig vara kopplade till ett positivt första intryck. Om du laddar upp en gruppbild pĂ„ dig och andra mĂ€nniskor till din dejtingprofil sĂ„ vĂ€lj gĂ€rna en dĂ€r du stĂ„r i mitten och mĂ€nniskorna omkring dig ser ut att ha roligt. Detta ger intrycket av att du Ă€r en rolig person som andra mĂ€nniskor gillar att vara med – vĂ€ldigt attraktivt!

Skriv en bra ”slogan”

Det Ă€r inte alla dejtingappar eller dejtingsajter som tillĂ„ter profilrubriker dĂ€r du kan skriva en kort ”slogan” om dig sjĂ€lv, men om den dejtingsajten som du anvĂ€nder gör det sĂ„ se till att den Ă€r bra! Din slogan ska vara enkel och lĂ€ttlĂ€st eftersom rubriker som Ă€r lĂ€tta att förstĂ„ fĂ„ngar vĂ„rt intresse och fĂ„r oss att vilja lĂ€sa vidare. En bra slogan gör ett bra intryck pĂ„ dina profilbesökare!

Presentation

dejtingprofilFörsök ge en sĂ„ varierad och bred bild som möjligt av dig sjĂ€lv och vad du söker nĂ€r du skriver din presentationstext! Presentationen pĂ„ en dejtingsida Ă€r viktig, sĂ„ skriv inte – jag upprepar – skriv inte bara om dig. Det skulle fĂ„ dig att framstĂ„ som en aningen sjĂ€lvcentrerad och sjĂ€lvupptagen person – inte sĂ€rskilt attraktivt. Forskning visar pĂ„ att du gör bĂ€st i att skriva 70% om dig sjĂ€lv i och Ă€gna de resterande 30% av din presentation till att beskriva den partner du söker.

BerÀtta om dina intressen

Den information du bör bjuda pÄ om dig sjÀlv i din dejtingpresentation Àr allt som fÄr dig att framstÄ som en lÀttsam och relaterbar person. Detta innebÀr att du bör fokusera pÄ vilka intressen du har och vilka saker som fyller ditt liv med glÀdje, instÀllt för att berÀtta om dina bragder och prestationer. Kom ihÄg att du dejtar, du söker inget jobb.

Visa att du har humor

Att du visar upp ditt sinne för humor i din presentation kan hjĂ€lpa dig en hel del. Humor Ă€r trots allt den egenskap som bĂ„de kvinnor och mĂ€n anser vara mest attraktiv hos en partner. Det Ă€r vĂ€rt att understryka att detta inte innebĂ€r att du – helt enkelt – ska skriva vilken rolig prick du Ă€r i din presentation. Det bevisar inte att du faktiskt Ă€r en mĂ€nniska med humor. Försök istĂ€llet att skriva din presentation med glimten i ögat. FĂ„ lĂ€saren att dra pĂ„ leendet en aning, det Ă€r bevis nog!

Om du vill ha fler vetenskapliga dejtingtips sĂ„ kan jag rekommendera dig att lĂ€sa artikeln i sin helhet. Artikeln ger dig Ă€ven lite tips om hur du utformar ett bra första meddelande till en person som verkar intressant. Tips; stĂ€ll öppna frĂ„gor som gör att mottagaren mĂ„ste tĂ€nka efter och formulera ett lĂ„ngt svar. Du kan lĂ€sa hela studien hĂ€r – gratis! Du kan ocksĂ„ lĂ€sa vĂ„ra alldeles egna Lustfyllda dejtingtips genom att klicka pĂ„ lĂ€nken!

Tack för ditt mail, Gösta. Vi pÄ Lustfyllt önskar dig lycka till i sökandet efter en kÀrlekspartner.

KĂ€llor
[1] https://www.svd.se/var-fjarde-relation-borjar-pa-natet

[2] http://omni.se/sifo-tinder-galler-for-unga-aldre-valjer-natdejting/a/bWkPA

[3] http://ebm.bmj.com/content/20/2/48