Nya och dyra smartphones är vanligast bland killar som är singlar och sökande, det visar en ny studie från tyska forskare [1].

Det är två månader sedan nya iPhone 6S avtäcktes och skapade nyhetsrubriker runt om i världen. Inget ovanligt med det. Varje gång Apple viskar något om en ny produktlansering bränner det i plånböckerna på alla Apple-fanboys som snabbt radar upp sig utanför teknikbutiker i hopp om att bli en av de första som bär omkring på en ny produkt med det halvätna äpplet på. Inte ens det faktum att Apples senaste iPhone är så tunn att den kan förvandlas till en boomerang i fickan på ett par tighta jeans avskräcker folk från att köpa den. Trots denna bendgate skandal förväntas iPhone 6S sälja 80 000 000 exemplar under 2014 [2]. Många vill alltså ha en ny smartphone med hög status, men vissa människor är mer benägna att punga ut för en ny iPhone än andra.

Ny studie om killars sexliv och deras val av telefoner

Christine Hennighausen och Frank Schwa vid Wuerzburg universitet frågade 350 killar och tjejer om hur stor sannolikheten var att de skulle köpa en iPhone eller en Samsung Galaxy Ace. För dig som inte håller dig uppdaterad om de senaste mobiltelefonerna är alltså iPhone en telefon med högre status än Samsungs Galaxy Ace som är en av Samsungs budgetmobiler och kostar ~20% mindre än en ny iPhone.

Näst frågade forskarna de medverkade lite frågor om deras sexualvanor (frågor som hur många olika sexpartners har du haft under det senaste året, hur många av dina sexpartners har du haft sex med endast en gång osv.). Höga siffror gav indikation om att den tillfrågade föredrog kortare romanser och aktivt sökte efter den typen av lättsammare förhållanden.

Resultatet av experimentet visade att killar längtar efter en ny iPhone olika mycket beroende på om de var singlar och ute efter korta romanser eller det motsatta.

Killar som var singlar eller var mer benägna att ha korta romanser, var mindre benägna att köpa en iPhone om de befunnit sig i ett långvarigt förhållande och satsat mer på fasta förhållanden. Killar som befann sig i långvariga förhållanden var mer eller mindre benägna att köpa en ny iPhone, oavsett om de hade befunnit sig i ett kortvarigt förhållande.

Men! Om man räknar bort vad som kunde varit i killarnas liv och istället fokuserade på hur de faktiskt  levde visar forskningen att killarna som inte engagerade sig i långvariga förhållanden hellre köpte den billigare Samsungtelefonen. Alltså, en kille som är singel måste inte längta efter en ny iPhone, det hela beror också på om han föredrar att leva ett promiskuöst liv.

Hennighausen och Schwab fann också att tjejers val av telefoner inte påverkas av huruvida de är singlar eller föredrar kortare förhållanden. Tjejer var dock generellt mer benägna att köpa den
billigare Samsungtelefonen.

Tidigare forskning på området har avslöjat att killar är mer benägna att plocka upp sina mobiler och pilla med dem om det finns mycket tjejer omkring [3]. Framtida forskning kanske kunde ta reda på om mobiltelefoner med hög status är populärare bland killar som är mer fysiskt attraktiva, än bland killar som är mindre fysiskt attraktiva. Killar som ser bra ut tenderar att vara mer intresserade av one night stands och mindre intresserade av långvariga förhållanden. Således borde en ny attraktiv statussymbol hjälpa dem att hitta nya partners. Kanske kan vi förvänta oss att se snygga killar längst fram i kön vid nästa iPhone-release?

iPhones är vanligare bland sökande singelkillar

Klicka på den stora på Gilla-knappen nedan du också och följ gärna Lustfyllt via Facebook eller Twitter!

Källor
[1] Henninghausen, C., & Schwab, F. (2014). Relationship status moderates men’s conspicuous consumption of smartphones. Letters on Evolutionary Behavioral Science, 5(2), 13-16. doi: 10.5178/lebs.2014.30

[2] http://www.displaysearchblog.com/2014/09/iphone-6-advances-display-technology-panel-shipments-to-exceed-100-million-in-2014/

[3] Lycett, J. E., & Dunbar, R. I. M. (2000). Mobile phones as lekking devices among human males. Human Nature, 11(1), 93-104. doi: 10.1007/s12110-000-1004-4