169N81xAffQ

Vad blir män och kvinnor sexuellt attraherade av?

Jag undrar vad som gör män och kvinnor attraherade av varandra. Finns det några gemensama faktorer mellan män och kvinnor som gör att vi känner en dragning, eller känner oss attraherade till en annan människa? Det måste finnas ett par specifika egenskaper som män finner attraktivt också? Vad är det som avgör vilka personer vi blir sexuellt attraherade av? Stort tack på förhand!

Vad det är som gör att vi känner attraktion, detta är en väldigt svår fråga att besvara eftersom attraktion bygger på en rad olika faktorer som tillsammans bidrar till en stark eller svag känsla av attraktion. Somliga faktorer är biologiska, andra är psykologiska och vissa handlar om våran sociala omgivning. Nedan har jag samlat tio intressanta saker som forskare upptäckt om sexuell attraktion.


Vad blir vi sexuellt attraherade av?


Vi blir attraherade av oss själva

Vi tenderar att bli attraherade av människor som påminner om oss själva. I en studie bad forskare ett gäng heterosexuella män och kvinnor att betygsätta ett antal foton på ansikten efter hur attraktiva de tyckte att ansiktena var [1]. Bland fotona fanns en bild på dem själva, fast bilden hade manipulerats för att likna det andra könet. De manliga försökspersonerna fick alltså se en kvinnlig version av sitt eget ansikte bland de andra kvinnliga ansiktena och vice versa. Försökspersonerna satte högst betyg på ansiktet som visade dem själva som det motsatta könet!

Vi blir attraherade av våra föräldrar

Detta kan låta lite läskigt, men vi tenderar också att bli sexuellt attraherade av personer som påminner oss om våra egna föräldrar. Som exempel på detta har forskare funnit att människor som föds av äldre föräldrar tenderar att välja en äldre partner när de blir vuxna [3, 4].

Män tycker att röda kläder är attraktiva

Heterosexuella män tenderar att bli attraherade av kvinnor som bär röda kläder i större utsträckning än någon annan klädfärg [2]. Det finns många teorier om varför det är på detta vis. En teori är att män har utvecklat en tendens att upphetsas av röda nyanser eftersom kvinnors kroppar blir naturligt rödare när de är sexuellt upphetsade (många kvinnor upplever att de rodnar i samband med sex, oftast på bröstet och i ansiktet). En ny studie föreslår att vissa kvinnor omedvetet utnyttjar denna sexuella färgsignal genom att bära mer röda nyanser under ägglossningsperioden i menscykeln, då de har lättast för att bli gravida – oerhört intressant!

Vissa dofter och smaker framkallar attraktion

Attraktion uppstår med hjälp av alla våra sinnen. Utseende är inte det enda som avgör vem vi blir attraherad av. Personens lukt och hur personens saliv smakar är också faktorer som påverkar hur attraherade vi blir. Klicka gärna på play-knappen ovan för att ta reda på mer!

Vart uppstår attraktion enklast?

Attraktion på jobbet

Att sexuell attraktion uppstår mellan kollegor på jobbet är inte alls ovanligt. Ibland behöver attraktion växa fram under en längre tid och eftersom vi spenderar nästan åtta timmar om dagen med våra kollegor finns det gott om tid för känslor av både kärlek och sexuell attraktion att växa fram. Vi får också tid att socialisera och umgås med våra kollegor på jobbet, vilket ökar chansen för att känslor uppstår. Det blir helt enkelt som en passiv form av dejting att gå och småprata med varandra då och då under en längre tid. Att känna sig sexuellt attraherad av en kollega på jobbet kan vara en kvinig situation, eftersom olika arbetsplatser kan ha olika policies när det kommer till intima relationer mellan kollegor. Somliga tillåter det, andra tycker inte att det är lämpligt med attraktion mellan kollegor.

Attraktion på gymmet

Om du är fysisk upphetsad (från att ha motionerat eller liknande) när du möter en ny person blir sannolikheten för att du ska bli attraherad av personen högre. Varför är det på detta viset? Jo, du kan råka härleda din ökade puls och snabbare andetag till främlingen istället för träningen. Det kan alltså skapas en missuppfattning i dig om att det är främlingen som gör dig upphetsad istället för motioneringen. Detta faktum gör att gymmet kanske är en av de bättre platserna att ragga på! Om du vill läsa mer om att ragga på gymmet kan du klicka på länken och läsa vidare.

Attraktion på krogen

Det går faktiskt att supa någon snygg! Forskare har upptäckt att ju fullare vi blir, desto högre betyg på snygghetsskalan ger vi till främlingar. Alkohol ändrar också vår uppfattning om hur attraktiva vi själva är. Med andra ord; vi tenderar att tycka att de flesta människor på krongen, både vi och människor omkring oss, är snyggare och mer sexuellt attraktiva efter par glada glas. Du kan läsa mer om hur alkohol påverkar vår sexuella attraktion och hur vi kansupa någon snygg genom att klicka på länken.

När uppstår sexuell attraktion?

Attraktion under mensen

Kvalitéer och egenskaper som heterosexuella kvinnor finner attraktiva varierar under menscykeln. När en kvinna är som mest fertil tenderar hon att bli mer attraherad av typiskt manliga män med mörk röst och större muskler [5], men också kraftigare käkar och mindre runda huvuden.

Sexuellt attraktiv under vintern

Även årstider verkar påverka vad vi finner attraktivt och inte. Heterosexuella män blir mer attraherade av kvinnors kroppar och bröst under vintermånaderna än under sommar månaderna [9, 10, 11]. Visst låter det konstigt och konstigare blir det. Det finns nämligen teorier om varför män skiftar fokus på det här viset när det blir kallare ute. En teori är att är ovanligare att se naken kvinnohud under vintermånaderna, därför blir det också mer åtråvärt! Precis som i exemplet med att spela svårflörtad verkar det som att vi blir väldigt attraherade av just det vi inte kan få. Är du kvinna och vill få lite extra långa och trånande blickar under de kommande vintermånaderna får du vara beredd på att gå omkring och frysa.

Vilka människor är mest attraktiva?

Vi tycker svårflörtade personer är mer attraktiva

Om du letar efter ett långvarigt förhållande kan det vara en bra taktik att spela svårflörtad. Människor som verkar svåruppnåeliga eller otillgängliga blir ofta mer åtråvärda i romantiska sammanhang. Men, om du däremot letar efter en kort flört eller enbart sex kan det vara kontraproduktivt att spela svårfångad [6]. Människor tenderar att vilja ha både saker och människor som de inte kan få, vilket gör svårtflörtade personer mer attraktiva än lättfångade människor. Vi tenderar också att värdera saker vi fått kämpa för mer, än saker vi fått gratis. Det innebär att en svårflörtad person förmodligen fortsätter att vara lite extra attraktiv av sin partner även efter att förhållandet ettablerats.

P-piller och andra preventivmedel påverkar vad kvinnor finner attraktivt

Miljoner med kvinnor använder hormonbaserade preventivmedel. P-piller och andra hormonbaserade preventivmedel påverkar också vad kvinnor tycker är attraktivt hos män. Forskning har visat att pillret får kvinnor att föredra mindre maskulina män med mjukare ansiktsdrag, ljusare röster mildare kroppsdoft. Forskare lät en grupp kvinnor mellan 18 och 25 år att svara på hur attraktiva de fann olika manliga ansikten innan de började med preventivmedel och sedan svara på samma fråga igen efter att de använt p-piller under 3 månader. När forskarna jämförde svaren fann de att pillret hade förändrat kvinnornas smak för män signifikant. Efter tre månader tyckte kvinnorna att manliga ansikten med mindre maskulina drag, så som mindre käkar, rundare huvudform och kortare panna var mer attraktiva. [12] Är du säker på att du hade varit lika sexuellt attraherad till din partner om du slutat med p-piller, eller för den delen börjat?

Attraktiva raggningsrepliker

Tips på raggningsrepliker är något vi får en hel del mailfrågor om av er läsare, minst en i veckan. Nästan alla undrar vilken den perfekta raggningsrepliken är. Forskning visar att både män och kvinnor föredrar när någon som kommer fram till dem öppnar samtalet med ett enkelt ”Hej” eller ”Hallå”, eller en harmlös fråga i stil med ”vill du dansa?” Märkliga raggningsrepliker eller försök till att vara rolig som till exempel ”Jag tror precis att jag fick diabetes, du är så söt!” eller ”Tjena kexet, står du här och smular?” ratas av både män och kvinnor. Mitt främsta råd är att inte göra raggning svårare än vad det är. Tydligen lyckas både män och kvinnor bäst på raggningsfronten om de håller saker enkelt [7, 8].

Källor

[1] Penton-Voak, I. S., Perrett, D. I., & Peirce, J. W. (1999). Computer graphic studies of the role of facial similarity in judgements of attractiveness. Current Psychology: A Journal for Diverse Perspectives on Diverse Psychological Issues18, 104-117.

[2] Elliot, A.J., & Niesta, D. (2008). Romantic red: Red enhances men’s attraction to women.Journal of Personality and Social Psychology, 95, 1150-1164.

[3] Lorenz, K.Z. (1970). Studies in Animal and Human Behavior, Vol. 1. Cambridge: Harvard University Press.

[4] Heffernan, M.E., & Chris Fraley, R. (in press). Do early caregiving experiences shape what people find attractive in adulthood? Evidence from a study on parental age. Journal of Research in Personality.

[5] Rantala, M. J., Pölkki, M., & Rantala, L. M. (2010). Preference for human male body hair changes across the menstrual cycle and menopause. Behavioral Ecology, 21, 419-423

[6] Jonason, P. K., & Li, N. P. (in press). Playing hard‐to‐get: Manipulating one’s perceived availability as a mate. European Journal of Personality.

[7] Kleinke, C., Meeker, F., & Staneski, R. (1986). Preference for opening lines: Comparing ratings by men and women. Sex Roles, 15, 585-600. doi: 10.1007/bf00288216

[8] Bale, C., Morrison, R., & Caryl, P. (2006). Chat-up lines as male sexual displays. Personality and Individual Differences, 40, 655-664. doi: 10.1016/j.paid.2005.07.016

[9] Kasper, S., Wehr, T. A., Bartko, J. J., Gaist, P. A., & Rosenthal, N. E. (1989). Epidemiological findings of seasonal changes in mood and behavior: A telephone survey of Montgomery County, Maryland. Archives of General Psychiatry, 46, 823-833.

[10] Pawlowski, B., & Sorokowski, P. (2008). Men’s attraction to women’s bodies changes seasonally.Perception, 37, 1079-1085. doi: doi:10.1068/p5715

[11] Wellings, K., Macdowall, W., Catchpole, M., & Goodrich, J. (1999). Seasonal variations in sexual activity and their implications for sexual health promotion. Journal of the Royal Society of Medicine, 92, 60-64.

[12] Little, A. C., Burriss, R. P., Petrie, M., Jones, B. C., & Roberts, S. C. (2013). Oral contraceptive use in women changes preferences for male facial masculinity and is associated with partner facial masculinity. Psychoneuroendocrinology, 38(9), 1777-1785.